- Εισαγωγή
- Πληροφορίες
- Εικόνα 1
- Εικόνα 2
- Εικόνα 3
- Εικόνα 4
- Εικόνα 5
- Εικόνα 6
- Εικόνα 7
- Εικόνα 8
- Εικόνα 9
- Εικόνα 10
- Εικόνα 11
- Εικόνα 12
- Εικόνα 13
Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Πάτρας / Πάτρα
Πράσινο κύμα Πα(τ)ρα θιν αλός (Συμμετοχή σε Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό)
Η Πάτρα ξαναβρίσκει τη θάλασσα της σε μία πολυαναμενόμενη συνάντηση. Οφείλουμε να μεριμνήσουμε για την δημιουργία ενός δημοκρατικού χώρου, ενός χώρου ζωής όπως αξίζει σε όλους μας. Ένα Πράσινο Κύμα γεννιέται από το Έλος της Αγυιάς και παρασύρει το πράσινο κατά μήκος του πεζόδρομου και προδηλατόδρομου σε ολόκληρο το Παραλιακό Μέτωπο.
Η καινοτομία, ανθεκτικότητα, βιωσιμότητα και οικονομία είναι ο οδηγός μας. Ζητούμενα, η λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση, η ένταξη όλων των προτάσεων σε ένα ενιαίο σχεδιαστικό πνεύμα και ύφος, η δημιουργία χώρων υψηλής αισθητικής που εκπαιδεύουν τον πολίτη και δημιουργούν θετική προδιάθεση ως προς την συμπεριφορά του, αλλά και αναφορές στη μνήμη του τόπου. Σχεδιάζουμε μία ρεαλιστική και υλοποιήσιμη πρόταση. Είναι τόσα πολλά που μπορούμε να προσφέρουμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο που δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε με μη υλοποιήσιμες, χρονοβόρες και ακριβές προτάσεις. Δεν προτείνουμε σταθερή κατασκευή μεταξύ της προβλήτας Αγίου Νικολάου και του κυματοθραύστη. Δεν αλλάζουμε τα όρια προς την θάλασσα. Απουσιάζει κάθε μορφή νερού γιατί η θάλασσα είναι παντού και η διαχείριση του στη στεριά ιδιαίτερα προβληματική. Η ανθεκτικότητα της πρότασης είναι κυρίαρχο ζητούμενο.
Όλοι γνωρίζουμε πόσο ευεργετική είναι η παρουσία της θάλασσας και πόσο όλοι μας αγαπούμε να περπατάμε και να ταξιδεύουμε στον ανοιχτό ορίζοντα. Κατά μήκος αυτού του περιπάτου οργανώνονται 4 πάρκα, το Μεγάλο, Αστικό, Ναυταθλητικό και Περιαστικό Πάρκο. Ο Περίπατος είναι η ραχοκοκαλιά της ανάπλασης που επιπλέον την συνδέει σε κομβικά σημεία με τον αστικό ιστό και την πόλη γενικότερα. Εκεί όπου μελλοντικά εγκάρσιοι πεζόδρομοι θα ενισχύουν την σύνδεση της πόλης με την παραλία. Στο Μεγάλο Πάρκο με πυκνή βλάστηση οργανώνονται κατά μήκος του περιπάτου ξέφωτα με χρήσεις εκπαίδευσης, αναψυχής και αθλητισμού. Κύκλοι ζωής που οριοθετούν θεματικούς χώρους. Όταν περνάμε στο Αστικό Πάρκο το τοπίο αλλάζει, η βλάστηση οργανώνεται διαφορετικά και οι χρήσεις γίνονται κεντρικές. Το Τοπόσημο, ένα τεχνητό ανάγλυφο συνομιλεί με το ευρύτερο ανάγλυφο περιβάλλον. Στο εσωτερικό μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του προτεινόμενου κτιρίου. Το Κέντρο Περιβάλλοντος της Μεσογείου θα μπορεί μέσα από τις δράσεις του να αναδεικνύει, εκπαιδεύει και προωθεί τον ευρώ-μεσογειακό διάλογο.
Στην Προβλήτα του Αγίου Νικολάου ο κόσμος πάει και έρχεται, παίρνει το καραβάκι και πάει απέναντι στον Κυματοθραύστη, πίνει καφέ σε σκιερά σημεία, όλη η διαμόρφωση βασίζεται στην εικόνα του κοντέινερ, η μνήμη του λιμανιού είναι παρούσα και η «Αγορά» είναι εδώ. Αν και όποτε νοιώσουμε την ανάγκη ανεβαίνουμε με την ράμπα στα ψηλά σημεία εκεί που το κάλεσμα για ταξίδι είναι πιο δυνατό.
Στις γραμμές του τρένου τρία βαγόνια έχουν σταματήσει για πάντα.
Στις επόμενες δύο προβλήτες θέτουμε προτεραιότητες. Πράσινο και χώροι στάθμευσης, περίπατος, αναψυχή και αθλητισμός.
Στο Ναυταθλητικό Πάρκο, στην Μαρίνα, τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο και Καρνάγιο φροντίζουμε για την εξασφάλιση χώρου για τον πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο. Απομακρύνονται όλες οι μη νόμιμες κατασκευές.
Φθάνουμε
στο Περιαστικό Πάρκο, οι τόνοι χαμηλώνουν, η θάλασσα μέσα μας και οι
διαμορφώσεις και φυτεύσεις αλλάζουν χρώματα και αρώματα. Ξαναβρίσκουμε τους
κύκλους ζωής, την ύπαιθρο, τα οπορωφόρα και άλλα δέντρα, τους χώρους παιχνιδιού
και αναψυχής και βρέχουμε τα πόδια μας περπατώντας κατά μήκος της θάλασσας με
προορισμό το Έλος Αγυιάς.
Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Πάτρας - Συμμετοχή | |
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός | |
Αγωνοθέτης | Δήμος Πατρέων |
Έτος διεξαγωγής διαγωνισμού | 2019 - 2020 |
Αρχιτεκτονική μελέτη |
Πρόδρομος Νικηφορίδης Μπερνάρ Κουόμο |
Συνεργάτες αρχιτέκτονες | Σοφία Μπομπορίδου |