Ανάπλαση Νέας Παραλίας / Θεσσαλονίκη

Ο κήπος των Γλυπτών

Απέναντι από το κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου, στο χώρο που σήμερα υπάρχει χώρος στάθμευσης, δημιουργείται ο κήπος των Γλυπτών. Πρόκειται για ένα “πράσινο δωμάτιο τέχνης”, περίκλειστο, με τοίχο από τις τρεις του πλευρές και ανοικτό προς τη θάλασσα, που διαμορφώνεται για να φιλοξενεί μοντέρνα γλυπτά μεγάλου μεγέθους. Είναι ένας τόπος μέσα στην πόλη που επιχειρεί τη συνύπαρξη της τέχνης και του δημόσιου χώρου. Η τέχνη εκτίθεται αλλά και συμμετέχει στη διαμόρφωση ενός αστικού χώρου. Τα έργα τέχνης εντάσσονται στο δημόσιο χώρο, πατάνε στο έδαφός του, δεν είναι τοποθετημένα σε βάθρο, είναι πιο οικεία και προσιτά από ό,τι μέσα σε ένα μουσείο ή μια αίθουσα τέχνης.

Ο χώρος, αν και σχετικός με τη σύγχρονη τέχνη και φτιαγμένος με αυτήν, καταργεί τα προνόμια αλλά και τις αναστολές του μουσείου. Η τέχνη είναι παρούσα, ο επισκέπτης μπορεί να καθίσει πάνω της, να περπατήσει γύρω της, να την παρατηρήσει ή να την αγνοήσει, να συζητήσει ή να φάει μπροστά της, να την αγγίξει. Αλλά έτσι μπορεί και η ίδια να τον αγγίξει.

Στον κήπο διατηρούνται τα υπάρχοντα δέντρα, που είναι λεύκες, και προστίθενται νέα. Η διαμόρφωση του κήπου παίζει με τα έντονα contrast, τις πυκνές σκιές των ειδικά επιλεγμένων δέντρων, τις εναλλαγές της υφής των δαπέδων. Ο λευκός τοίχος αποτελεί φόντο ανάδειξης των γλυπτών και των σκιών που παράγουν. Η μεγάλη επιφάνεια νερού που προτείνεται δημιουργεί αντανακλάσεις.


Φωτογράφοι: Άρης Έβδος, Bernard Cuomo, Πρόδρομος Νικηφορίδης, Αγγελική Σάπικα, Τεό Καρανίκας