- Εισαγωγή
- Εικόνα 1
- Εικόνα 2
- Εικόνα 3
- Εικόνα 4
- Εικόνα 5
- Εικόνα 6
- Εικόνα 7
- Εικόνα 8
- Εικόνα 9
- Εικόνα 10
- Εικόνα 11
- Εικόνα 12
- Εικόνα 13
- Εικόνα 14
- Εικόνα 15
- Εικόνα 16
- Εικόνα 17
- Εικόνα 18
- Εικόνα 19
- Εικόνα 20
- Εικόνα 21
Ανάπλαση Νέας Παραλίας / Θεσσαλονίκη
Το Κρηπίδωμα
Η γραμμικότητα, το δυναμικό συνεχές, ο ανοικτός ορίζοντας, είναι τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Νέας Παραλίας, που εντείνονται και ενισχύονται με τη διαμόρφωση του δαπέδου του κρηπιδώματος.
Το κρηπίδωμα της παραλίας είναι ιδανικός τόπος περιπάτου, χωρίς διακοπές και οχλήσεις. Ο ‘’περιπατητής’’ είναι εκτεθειμένος στο φως, στην ανοικτή προοπτική, σε μια συνεχή πορεία πάνω στο γοητευτικό όριο μεταξύ των αντίθετων: τη σταθερότητα του συμπαγούς κρηπιδώματος – την αστάθεια και διαύγεια του υγρού στοιχείου.
Το πλακόστρωτο της παραλίας, από το Λευκό Πύργο έως το Μέγαρο Μουσικής, αντιμετωπίζεται ενιαία και ισότιμα, χωρίς ιεραρχήσεις και αυξομειώσεις στο εύρος του. Ένα χυτό δάπεδο κατασκευάστηκε σε όλο το μήκος του μετώπου και σε όλο το πλάτος του όπου υπήρχε σκληρό δάπεδο. Το νέο δάπεδο διαφοροποιείται μόνο σε δύο σημεία: α. για να σημάνει τη χάραξη ποδηλατοδρόμου, β. στο σημείο της απόληξης του κρηπιδώματος στο νερό, όπου με τη χρήση του ξύλινου καταστρώματος από bangkirai επιχειρείται να τονιστεί το όριο ξηράς και θάλασσας.
Στην εσωτερική πλευρά του κρηπιδώματος, προσφέρεται η εναλλακτική δυνατότητα μιας σκιασμένης διαδρομής. Η διαδρομή αυτή με τα καθιστικά ανάμεσα στα δέντρα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη τους θερινούς μήνες, κυρίως σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Η αλέα λειτουργεί ως ενδιάμεσο όριο-φίλτρο μεταξύ των δύο διακριτών τμημάτων του παραλιακού μετώπου: του πλακόστρωτου και της πράσινης ζώνης. Δημιουργεί μια διαφοροποιημένη σε ποιότητες διαδρομή, οριοθετείται από τα δέντρα και διαμορφώνει μια ενιαία εικόνα στη θέα του μετώπου από τη θάλασσα.