Τεχνόπολη – Επιχειρηματικό Κέντρο στην Πυλαία / Θεσσαλονίκη

Το συγκρότημα αυτό βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της πλαγιάς του χώρου της Τεχνόπολης. Η μεγάλη του συνολική επιφάνεια – περίπου 9.000 τμ. υπέργειων κύριων χώρων και 12.900 τ.μ. υπόγειας στάθμευσης – και η επιθυμία ομαλής ένταξης στο τοπίο οδηγούν στη διάσπασή του σε τρία επιμήκη κτίρια, σχεδόν παράλληλα μεταξύ τους. Το φυσικό έδαφος διεισδύει ανάμεσά τους και δημιουργεί εκεί ένα είδος διαμπερών αιθρίων, που, καθώς συνεργάζονται με τις οπτικές κατευθύνσεις των όγκων, οδηγούν το βλέμμα προς το Θερμαϊκό κόλπο και τον Όλυμπο.

Ο δυναμισμός και η κινητικότητα των όγκων καθώς εξελίσσονται κατά μήκος ακολουθώντας την κλίση του εδάφους, αποδίδονται με τις κατά μήκος τους συσπάσεις, με οριζόντιες λωρίδες σκυροδέματος που διαπερνούν το σύνολο και ανάμεσά τους ζώνες με περσίδες – φίλτρα που διηθούν το φώς πριν φτάσει στους χώρους των γραφείων. Εξαιρέσεις στην κανονικότητα της μορφής αποτελούν πρόβολοι που εξέχουν του περιβλήματος – τοπικά παρατηρητήρια, που ταυτόχρονα ποικίλουν τις ποιότητες των εσωτερικών χώρων.

Η πολυλειτουργικότητα του συγκροτήματος μεταγράφεται στις όψεις ως πολλαπλότητα. Όψεις ξεχωριστές, εκτεθειμένες, προστατευμένες, εσωτερικές, ιδιωτικές, φιλτραρισμένες.

Η οργάνωση των εσωτερικών χώρων κάθε κτιρίου γίνεται κατά μήκος μιας κεντρικής διαδρομής, που δίνει τη δυνατότητα διευθέτησης της έκτασης των γραφείων, των χώρων συνεδριάσεων και των κοινόχρηστων χώρων σύμφωνα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν κάθε φορά.

Κρίσιμο είναι το σημείο συνάντησης του ιδιωτικού με το δημόσιο χώρο, καθώς και του φυσικού εδάφους με τις κατασκευές. Εκεί επιτρέπονται αλληλοδιεισδύσεις, επικαλύψεις, με σκοπό την οικειοποίηση του δημόσιου και του φυσικού ταυτόχρονα και την αρμονική ένταξη στο περιβάλλον.

Τεχνόπολη - Επιχειρηματικό κέντρο στην Πυλαία / Θεσσαλονίκη
Ανάθεση: ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.
Μελέτη 2008
Αρχιτεκτονική μελέτη Πρόδρομος Νικηφορίδης
Μπερνάρ Κουόμο